fin

jenkki

rus

 

   

VALTER SOINI

Syntynyt 20.04.1940 Inkerinmaalla Hatsinan alueella Pudostin kylässä. Vanhemmat Isä, Mikko Soini s.1880 Suomessa, äiti, Katri s. 1893 Inkerinmaalla.

Perhe oli sotien aikana evakuoituna Suomessa. Inkeriläisten palautuksen jälkeen Soinit olivat karkoitettuna Siperiaan, Altain vuoriston alueelle Bijskin kaupungissa. Täältä he pääsivät muuttamaan Petroskoihin vuonna 1952.

Valter aloitti koulunkäynnin karkoitusvuosien aikana Siperiassa. Opinnot jatkuivat perusopetuksen osalta Karjalassa ja hän aloitti katko-opinnot Petroskoin yliopistossa tähtäimenään rakennusinsinöörin tutkinto, jonka hän suoritti 1964.

Opintojen päätyttyä Valter Soini toimi ammattiopettajana Petroskoin Teknisessä koulussa, sekä myöhemmin arkkitehtiosastolla Petroskoin yliopistossa.
Opetusalan tehtävissä Soini toimi kaikkiaan 18-vuoden ajan.Työn ohella hän jatkoi opintoja Leningradin Pedagogisessa istituutissa viiden vuoden ajan. Diplomin suorittamisen jälkeen hän on toiminut vapaana maalaus- ja kuvanveistotaiteilijana.

Paluumuuttajan statuksen omaavana, hän päätti muuttaa Suomeen. Siirtyminen Suomeen tapahtui ensin 1990 alkaen kolmen vuoden määräaikaisella oleskeluluvalla ja lopulta vuodesta 1993 alkaen pysyvästi.

Suomessa Valter Soini on jatkanut kuvanveistäjän ammatissa, osallistunut useisiin kilpailuihin, sekä toteuttanut Suomesta käsin mm. Petroskoin kaupungin häneltä 300-vuotisjuhlien yhteydessä tilaaman kaupungin alueen ensimmäisen kuvernöörin, runoilijan, kirjailijan -Dersajevin patsaan.

Soini on toiminut aktiivisesti inkeriläisten taiteilijoiden puolestapuhujana, järjestänyt näyttelyitä, sekä tuottanut kuvanveistotaidetta pienoismonumentteina mm. Suomen Sotaveteraaniliitolle ja Suomen Sotaveteraanien Viron Yhdistykselle.

Taiteensa välityksellä Valter Soini on todistanut ennakkoluulotonta elämänasennetta. Hänen kuvanveistotyönsä ovat olleet osana perestroikan ajan vapautumista. Soinin teokset ovat muotokieleltään sekä toteutustavaltaan töitä, joita neuvosto-aikainen yhtiskunta ei olisi hyväksynyt. Soini on ollut ja on töittensä kautta ja -välityksellä mukana useissa merkittävissä kansainvälisyyttä ja kansojen- sekä ennenkaikkea kansalaisten välistä kanssakäymistä edistävissä projekteissa.

Elementeistä mielenkiintoisin on Valterille ruostumaton teräs, josta hän on viime vuosien kuluessa työstänyt useita veistoksia.

KATSO MYÖS JULKISET TYÖT JA KILPAILUT

 

© Valter Soini 2007